AC of DC opladen: kies de juiste optie voor jouw bedrijf

Rijd je momenteel in een elektrisch voertuig (EV) of beheer je een wagenpark en ben je op zoek naar de optimale oplaadoplossing? De keuze tussen opladen met wisselstroom (AC) en gelijkstroom (DC) is essentieel voor de oplaadinfrastructuur van jouw bedrijf. Laten we ons verdiepen in de voordelen en overwegingen van zowel AC- als DC-opladen, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen.

Blog6 | Blink Charging NL

Beginnen bij het begin

We weten allemaal dat elektrische voertuigen worden opgeladen met elektriciteit, maar wist je ook dat er verschillende soorten zijn? Elektriciteit komt in twee vormen: wisselstroom (AC) en gelijkstroom (DC). Kort gezegd laden AC-laadpunten EV’s langzamer op dan DC-laadpunten. Maar hoe werkt het? En wat is het beste type laadpunt voor jouw bedrijf?

Battery AC vs DC Europe3 | Blink Charging NL

Wat is AC opladen?

AC opladen, oftewel wisselstroom opladen, maakt gebruik van hetzelfde type elektriciteit als wat onze huizen en bedrijven van stroom voorziet. Deze stroom komt bij jou thuis uit het stopcontact. Je vindt AC-laders vaak in huishoudens en commerciële gebouwen, waardoor ze gemakkelijk, toegankelijk en kosteneffectief zijn om te installeren.

AC-laadpunten zetten elektriciteit over van het stroomnet naar jouw elektrische voertuig via de laadkabel. De ingebouwde omvormer in jouw EV verandert deze elektriciteit van wisselstroom (AC) naar gelijkstroom (DC) en slaat het op in de batterij. De laadtijd hangt af van het type laadpunt, jouw elektriciteitsaansluiting en de capaciteit van de omvormer. Over het algemeen zijn lichtere omvormers langzamer dan zwaardere.

De voordelen van AC-laden

Flexibel en Compatibel

AC-laders zijn compatibel met de meeste EV-modellen. Deze veelzijdigheid maakt ze een geschikte keuze, vooral als je een gemengde vloot van elektrische voertuigen beheert. Of je nu een kleine vloot beheert of een groot en gevarieerd aanbod van EV’s hebt, AC opladen kan aan jouw behoeften voldoen.

Kosteneffectieve installatie

In vergelijking met DC-laders hebben AC-laders relatief lagere installatiekosten. Ze kunnen gebruikmaken van bestaande elektrische infrastructuur, wat betekent dat als jouw bedrijf al elektrische stopcontacten of een driefasige stroomvoorziening heeft, het opzetten van AC-laadstations gemakkelijker en betaalbaarder wordt.

Langzamer, maar voldoende opladen

AC-laders leveren doorgaans vermogen in het bereik van 3,7 kW tot 22 kW. Hoewel dit langzamer kan zijn dan DC opladen, kan het nog steeds ideaal zijn voor ’s nachts opladen of tijdens langere parkeerperioden. Als de voertuigen van jouw bedrijf aanzienlijke tijd geparkeerd staan, kan AC opladen ervoor zorgen dat hun batterijen voldoende worden bijgevuld.

Klik hier om onze laadpunten voor thuis en bedrijven te ontdekken.

blog image1 | Blink Charging NL

Wat is DC opladen?

DC-laadstations of snelladers zetten wisselstroom (AC) al om naar gelijkstroom (DC) voordat de energie je auto bereikt, met hun eigen ingebouwde omvormer. Hierdoor stroomt de krachtige gelijkstroom (DC) direct vanaf het laadstation naar je batterij. Met als resultaat een snellere en krachtigere laadervaring in vergelijking met AC opladen. Je vindt deze laadstations vaak langs snelwegen, in drukke stadsgebieden en binnen openbare laadnetwerken.

De voordelen van DC-laden

Snelladen

DC-laders leveren stroom rechtstreeks aan de batterij van het voertuig, zonder gebruik te maken van de boordlader. Deze directe overdracht maakt laadsnelheden van 50 kW of meer mogelijk, waardoor laden een stuk sneller gaat. Als je jouw vloot regelmatig en snel wilt opladen, biedt DC laden het nodige gemak.

Langeafstandsreizen

Voor bedrijven met voertuigen voor lange afstanden of bezorging kunnen strategisch geplaatste DC-laadstations langs belangrijke routes efficiënt reizen mogelijk maken. Met kortere laadstops hoeven jouw chauffeurs minder lang te wachten en kunnen ze meer tijd op de weg doorbrengen, wat uiteindelijk de productiviteit verhoogt.

Investering voor de toekomst

Naarmate de technologie ontwikkelt, worden steeds meer EV-modellen uitgerust met snellere laadmogelijkheden. Door te investeren in DC opladen, positioneert jouw bedrijf zich voor toekomstige groei en zorgt het voor compatibiliteit met aankomende EV-modellen.

Blog5 | Blink Charging NL

Loadbalancing

Net zoals bij AC-laadvoorzieningen kunnen ook DC-laders voorzien worden van hardware en software die zorgen voor dynamische loadbalancing. Dat betekent dat ze gebruik maken van de beschikbare stroomcapaciteit. Heeft jouw gebouw of locatie meer stroom nodig voor verwarmen of airconditioning? Dan passen de laadvoorzieningen hun laadstroom aan en zodra er weer meer capaciteit beschikbaar is schalen ze vanzelf weer op.

Klik hier om contact met ons op te nemen om onze DC-laadoplossingen te bespreken.

DynamicLoadBalancing | Blink Charging NL

Hoe kies je de juiste optie?

Nu we de voordelen van zowel AC als DC opladen hebben verkend, vraag je je natuurlijk af: hoe kies ik de juiste optie voor mijn bedrijf? Kies je voor AC- of DC-laadpunten voor jouw bedrijf? Of een combinatie? We zetten de belangrijke factoren nog even op een rijtje:

Beoordeel jouw behoeften

Evalueer de oplaadvereisten van jouw bedrijf, inclusief het gemiddelde dagelijkse aantal kilometers, de oplaadduur en het aantal voertuigen in jouw vloot. Deze analyse helpt je te bepalen of het gemak van DC opladen opweegt tegen de hogere installatiekosten.

Balans tussen kosten en snelheid

Als jouw vloot voornamelijk lokaal opereert, kan AC opladen voldoende oplaadsnelheden bieden, terwijl de installatiekosten laag blijven. Aan de andere kant, als jouw bedrijf sterk afhankelijk is van langeafstandsreizen of snelladen vereist om aan veeleisende schema’s te voldoen, kan investeren in een paar strategisch geplaatste DC-laadstations de moeite waard zijn.

Toekomstbestendig

Het is de moeite waard om de toekomst van EV-technologie te overwegen. Naarmate meer geavanceerde EV-modellen met snellere laadcapaciteiten op de markt komen, zorgt het hebben van DC-laadinfrastructuur ervoor dat jouw bedrijf compatibel blijft en klaar is voor de volgende generatie elektrische voertuigen.

Bij AC of DC opladen is er geen one-size-fits-all oplossing. De sleutel is om de unieke behoeften van jouw bedrijf te evalueren en de juiste balans te vinden tussen kosten en snelheid. Door factoren zoals het gemiddelde dagelijkse aantal kilometers, laadduur en de aard van jouw vloot te evalueren, kun je een weloverwogen keuze maken die aansluit bij jouw laadbehoeften.

Als je klaar bent om jouw laadinfrastructuuropties verder te verkennen of hulp nodig hebt bij het implementeren van een effectieve laadoplossing voor jouw bedrijf, neem dan gerust contact met ons op! Ons team van experts staat klaar om je te begeleiden in de wereld van AC en DC opladen en de beste oplossing te vinden voor de specifieke behoeften van jouw bedrijf.

Klik hier om een gesprek in te plannen met een van onze EV-experts!

 

Terug naar Blog

Deel het artikel